Sunday, June 13, 2010

tips penjagaan ikan guppy


ikan guppy yang comel dan aktif berenang di dalam akurium memang menenangkan hati sesiapa yang memandang. ikan ini tidak memerlukan kos yang banyak untuk mendapatkannya. harga di kedai adalah antara RM2.00 hingga RM2.50 manalaka guppy betina pula boleh didapati dengan harga cuma RM1 hingga RM1.50. harga ikan guppy jantan lebih mahal kerana rupanya yang lebih menarik kerana mempunyai ekor lebih panjang dan cantik. kalau nak cam, guppy betina mempunyai ekor yang pendek.

ikan ini lebih diminati oleh kaum wanita kerana kecomelan dan badannya yang berwarna warni. tapi lelaki pun ada juga yang suka pada ikan ni. Sebenarnya ikan guppy adalah sejenis spesis ikan yang senang dijaga dan mudah membiak. cuma perlu masukkan antiklorin dalam akurium dan ikan ini boleh dibela dengan mudah. seekor ikan guppy betika mampu membiakkan lebih 20 ekor anak sekiranya hayatnya panjang.

makanan ikan guppy ada dijual di kedai-kedai ikan. ada makanan khas jenama guppy dan ada jugak jenis makanan halus lain tapi boleh gak diberi pada guppy.

untuk menyegarkan ikan guppy, disyorkan dimasukkan penapis dan sedikit tumbuhan akuatik. tapi kalau tak nak pun takpe sebab ikan guppy tetap boleh survive...

cara nak salin air adalah cuma gantikan separuh saja air dari akurium untuk elak ikan terkejut dan mati. sebab ikan ni boleh hidup dalam air yang 2-3 bulan tak ditukar..tapi kasihan la, lagipun klu air x jernih tak nampak dgn jelas la kalernya yg berwarna-warni tuu..

akhir sekali, ramai yang kata ikan guppy makan anaknya. Jadi sebaik menetas si anak kena asingkan dari guppy dewasa, mungkin betul gak. Tapi pengalaman saya, kalau ada kayu@tumbuhan akuatik dalam akuarium tak perlu sebab anak ikan guppy akan menyorok di sebalik tu sehingga ia bersedia untuk berenang kat luar.

harap tips ini dapat membantu bagi yang baru mula nak membela ikan guppy!

29 comments:

  1. ikan guppy sy asyik mati je...ltak dalam aquarium pn mati gak..knp ek??

    ReplyDelete
  2. sy letak air masak jer...x payah letak antiklorin...hidup jer ikan sy..sy baru dapat 3 ekor anak ikan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo..kalau cam tu saye letak air masak je la..still bole hidop kan??

      Delete
  3. kalo ikan tu asik duk trapung amik udara kat permukaan air tu.. normal ke??

    ReplyDelete
  4. boleh ker kite letak air garam?

    ReplyDelete
  5. letak garam penah jugak saya buat...
    tahan lama la gak..
    tapi kena biarkan air yg bergaram tu semalaman
    sebelum masukkan ikan guppy...

    ReplyDelete
  6. normal bagi ikan gapi yg dok atas permukaan air... ade gak yg bela ikan guppy kat dlm pasu bnga...yg dok kt permukaan air tu sbb osigen x cukup.. tp stilll blh servive.... pastu kalo letak garam kene waspada skit.... kalo buh byk sgt blh rosakkan kulit ikan tuh.. ikot sesedap raselahh kalo nk ltk garam tuh... kalo saye utok 1 liter dlm 4 sudu besa dah cukup.. kalo nk elok lagi blh try gune ph meter...mndenih blh beli kt kedai aquarium... kalo x silap aku 7.3-7.5 ph untok ikan guppy nih :D

    ReplyDelete
  7. Bagaimana tip memilih ikan guppy yg bagus?

    ReplyDelete
  8. apa kelebihan garam kepada ikan guppy???

    ReplyDelete
  9. siapa tahu dimana kedai yang jual ikan guppy yang cantik2?? saya duduk area kajang...

    ReplyDelete
  10. Saya membela beberapa ekor ikan guppy.... amat mudah ikan ini mati.. bila dah mati maka saya bagilah ikan sungai (ikan kelah, lampam sungai, jelawat dan sebarau dalam akuarium besar) makan. Sekali ngap aja. Namun saya tetap musykil, kenapa ikan guppy yang comel ni tetiba aja mati. Mati sekor-sekor pulak tu..

    ReplyDelete
  11. xtau plak kalu nak tukar air dia kena separoh. patotlah tadi saya tgok ikan saya cam xbtol je berenang sebab air fully tukaq! haha

    ReplyDelete
  12. letak ikan dalam aquarium atau pasu lebih baik....

    ReplyDelete
  13. X yah letak anti klorin gunekan air masak bole ke?dan lagi satu ikan guppy bole hidup tanpa filter ke?

    ReplyDelete
  14. Bole gune air masak x? Filter wajib gune ke?

    ReplyDelete
  15. Makanan ikan guppy berape harganye?please jawab...huuhuhu

    ReplyDelete
  16. sy beli rm3 ja...yg len xtaw la..

    ReplyDelete
  17. Saye beli guppy betina yg perut die mmg dah besar...tggu mase nak beranak je..sekarang dah berpuluh anak die..yang best die beranak pun tggu sy blk keje..hehe..tgk live lg tu.. So ni pengalaman 1st sy bela ikan guppy..kite tgk nanti mcmana hasilnya.. Tp ikan guppy ni mmg mkn anak die..so kene wat wad khas la utk ikan ni beranak..wad khas tu wat sendiri..simple je..yg penting anak guppy yg baru lahir selamat dari ibunya sendiri.. lawat blog sy.. http://millionfishguppy.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air masak tu maksudnya air paip yg direbus hngga 100 celcius ke?? Boleh ke??

      Delete
  18. ikan guppy saya dah ada 2 aquarium......lebih kurang 100 ekor 1 equarium......saya dah bela lebih 15 tahun.......alhamdulillah dia cepat membiak .....sekali beranak lebih kurang 10 ekor...

    ReplyDelete
  19. semalam beli ikan guppy tujuh ekor...3 btina..4jantan...nak bg kawin la konon...
    tbalik jew umah..nk ltak dlmm bekas la...sungguh x sangka...ada lg 7ekor...baby guppy..
    aauuwww...bestnyer....x pyh tggu lme2..x sia2 aku pilih ibu yg perut buncit2..
    hehe...lalu aku pun asingknlah...takut kne mkn...
    bangun jew pg td...semua ikan guppy dh mt...tp xpe lah...baby guppy msih ada...

    ReplyDelete
  20. nk tya,,, sy bela dalam tangki luar umah, ltk tgh panas, tgh hujan, ada pokok2 apa smua tu....

    tp bila ltk kt akuarium dlm umah, dia mati pulak.. sbb apa ea?

    ReplyDelete
  21. salam..saya nak tanye..sye baru bela ikan comel 4 ekor(2 warne pink,2 warne biru) tapi xtau lak species ape..mase tengok dalam akuarium kt kedai xde lak tande2 ikan saye ni gaduh..tapi bile saye beli then letak dalam mini akuarium, ikan-ikan ni gigit2 antare 1 same len..hari ke 2 da mule gigit-gigit..die bukan jenis ikan gapi.tapi lain sedikitla..mcm mne ea?sampai ekor-ekornye pon ade tande gigit..ape silapnye?sakit lak ati tgk ikan-ikan ni gaduh same sndr...sbb sye syg ikan-ikan ni..maklumla first time bela jenis kecil-kecil ni..

    ReplyDelete
  22. Ikan gapi sy yg Betina biasanya yg Prut buncit selalu mati. Knapa agaknya. Dah berbulan2 dlm aquarium. Belum ada yg beranak. Asyik mati jer bila dah buncit.

    ReplyDelete
  23. saya nak tanya mcm mn yg dikatakan tukr air separuh je?perlu ke asingkan ikan dlm bekas lain dan cuci akuarium n then letak semula ikan dlm akuarium brsme air lme separuh?

    ReplyDelete
  24. hello, sy bercadang nak pelihara guppy dlm aquarium kecil yg sdh tersedia pump n lampu. boleh sy simpan 2 jantan dan 2 betina dlm dlm aquarium tu?

    ReplyDelete
  25. Knapa ikan jantan sya "mengelabh" je??? bru beli ni... lg 1 mcm mane nk tau akuarium tu cukp oksigen or x ? coz sy x gune pam oksigen

    ReplyDelete